Ons doel

De Stichting SchuldHulpMaatje Krimpen aan den IJssel heeft als doel het voorkómen en oplossen van financiële schuldenproblematiek. Ook het bieden van medemenselijkheid voor hen die in financiële schulden terecht zijn gekomen, maakt onlosmakelijk onderdeel uit van de doelstelling van de stichting. SchuldHulpMaatje Krimpen aan den IJssel is lid van de Vereniging SchuldHulpMaatje Nederland.

De Stichting SchuldHulpMaatje Krimpen aan den IJssel is een vrijwilligersorganisatie: alle  medewerkers zijn vrijwilligers: de maatjes, de coördinatoren en de bestuursleden.

Met de begeleiding door maatjes helpt SchuldHulpMaatje Krimpen aan den IJssel hulpvragers die werken aan een ordening van hun administratie, budgettering van hun uitgaven en afstemming met de gemeentelijke instanties. Preventie op het voorkómen van schulden is tevens aan de orde evenals het onderzoeken van de mogelijkheden voor verbetering van hun inkomenspositie.

Onze werkwijze

Met de begeleiding door maatjes helpt SchuldHulpMaatje Krimpen aan den IJssel mensen bij het ordenen van hun administratie, overzicht van hun uitgaven en afstemming met verschillende organisaties en schuldeisers. We kijken ook naar het voorkomen van schulden en de mogelijkheden om het inkomen te verbeteren

Schulden hebben met meer te maken dan alleen geld. Vandaar dat schuldhulpmaatjes structurele hulp aanbieden en leren mensen zelf de regie te nemen over hun financiële situatie. Schuldhulpmaatjes staan naast de hulpvrager, ongeacht geloof, ras, geaardheid of afkomst en samen bedenken we oplossingen.

Bestuur:

Ard Kamsteeg, voorzitter, e-mail: voorzitter@schuldhulpmaatje-krimpen.nl

Paul Hickendorff, secretaris, e-mail: secretaris@schuldhulpmaatje-krimpen.nl

Marinus Cornet, algemeen adjunct (penningmeester a.i.), e-mail marinus.cornet@schuldhulpmaatje-krimpen.nl

Penningmeester (vacature), e-mail: penningmeester@schuldhulpmaatje-krimpen.nl

Coördinatoren:

Henk Pontier, coordinator, e-mail: coordinator@schuldhulpmaatje-krimpen.nl

Alie van Wijk, coordinator, e-mail: coordinator@schuldhulpmaatje-krimpen.nl

Ontstaan

Sinds 2013 is Schuldhulpmaatje in Krimpen aan den IJssel actief. De onafhankelijke stichting SchuldHulpMaatje Krimpen aan den IJssel is ontstaan uit een initiatief van een aantal betrokken burgers met draagvlak vanuit een aantal kerkelijke diaconieën in Krimpen aan den IJssel. Onze organisatie bestaat inmiddels uit zo’n 15 goed opgeleide en betrokken maatjes, twee coördinatoren en een bestuur.

Samenwerking

Samenwerking SchuldHulpMaatje Krimpen aan den IJssel werkt met het concept van SchuldHulpMaatje Nederland. Daardoor hebben we een beproefde werkwijze en is er deskundigheid in huis. De organisatie bestaat in zijn geheel uit vrijwilligers, maar maatjes en coördinatoren worden wel professioneel opgeleid. Coördinatoren zorgen voor de intake van de hulpvragers, de matching van de hulpvragers met de maatjes en bewaken de voortgang. Het bestuur probeert de randvoorwaarden zo te organiseren dat de coordinatoren en maatjes hun werk kunnen doen en zorgt o.a. voor inkomsten en houdt contact met de andere organisaties. SchuldHulpMaatje Krimpen aan den IJssel werkt nauw samen met de gemeente, waaronder KrimpenWijzer en de afdeling Vroegsignalering. Deze samenwerking bevordert de effectiviteit van de schuldhulpverlening. Preventie staat hoog in het vaandel: Je kunt bij SchuldHulpMaatje aankloppen vóórdat je schulden hebt. Graag zelfs, voorkomen is beter dan genezen.

De maatjes

Wat doe je als maatje?

Als maatje bied je praktische ondersteuning aan cliënten met een schuldprobleem en werk je met hen samen aan een oplossing. Je geeft de hulpvragers geen geld. Je neemt ook niet hun problemen over. Wanneer dat nodig is, zul je de hulpvrager doorverwijzen naar de juiste instantie. Hulpvragers met ernstige psychische klachten, of met probleemverslavingen als gokken, drank of drugs kan je niet ondersteunen. Deze hulpvragers kunnen uitsluitend door professionele hulpverleners geholpen worden.

Huisbezoek

Het liefst worden maatjes bij hulpvragers thuis ontvangen. Dat is op afspraak mogelijk. Tijdens een huisbezoek bepalen maatje en hulpvrager samen nieuwe (leer)doelen en een plan van aanpak. Daarnaast bespreken zij het huiswerk dat de hulpvrager heeft gemaakt en de ervaringen met de afspraken. Tijdens het huisbezoek heeft de hulpvrager altijd te maken met zijn vaste maatje.

Hoe ga je als maatje te werk?
  • Je bent een luisterend oor en oordeelt niet
  • Je stelt in overleg met jouw hulpvrager de hulpvraag vast
  • Je helpt jouw hulpvrager de administratie te ordenen, formulieren in te vullen en de post
    systematisch te openen
  • Je creëert samen met jouw hulpvrager duidelijkheid in de financiële situatie
  • Je stimuleert en ondersteunt jouw hulpvrager om het schuldvraagstuk zelf op te lossen
  • Je helpt jouw hulpvrager een budget op te zetten
  • Je kijkt samen met jouw hulpvrager naar de mogelijkheden van uitkeringen en toeslagen
  • Je helpt jouw hulpvrager de weg te vinden naar de juiste instanties
  • Indien nodig, begeleid je jouw hulpvrager bij gesprekken met schuldeisers of uitkerende
    instanties
  • Je bouwt met de hulpvrager een gezonde financiële toekomst op

We zoeken schuldhulpmaatjes die 1-op-1 willen helpen bij het oplossen van schulden.

Aanmelden als maatje?

Fijn dat jij je wilt aanmelden. Vul het formulier in voor een eerste kenningsmakingsgesprek met één van onze coördinatoren. Bij gebleken geschiktheid volgt eerst een 3-daagse training van onze landelijke vereniging voordat je aan de slag gaat. Daarna wordt je via E-learning regelmatig geïnformeerd over de nieuwste ontwikkelingen.

SchuldHulpMaatje Krimpen aan den IJssel organiseert ca. 2 per jaar een maatjesavond waarin relevante onderwerpen aan de orde komen en waarin jij je ervaringen kunt delen met andere schuldhulpmaatjes. Je wordt daarnaast actief gecoacht door onze plaatselijke coördinatoren, die je altijd met raad en daad bijstaan.